Στις αγορές του κόσμου: Κάνοντας ψώνια σε πέντε ηπείρους (part II)

11 Μαρτίου 2011





ΣΥΡΙΑ - Δαμασκός





Η αρχαιότερη κατοικημένη πόλη του κόσμου είναι εξαιρετικά γοητευτική στο παλιό της κομμάτι, ιδιαίτερα στην περιοχή που περικλείεται από την Ακρόπολη, το σημαντικό τέμενος Ουμαγιάντ των Ομεϊαδών που χτίστηκε το 708 μ.Χ. από τον χαλίφη Αλ-Ουαλίντ διακοσμημένο με εξαίρετα ψηφιδωτά, και βεβαίως το σκεπαστό παζάρι Al-Hamadiyyeh. Απέναντι από την κεντρική είσοδο του παζαριού, κουλουρτζήδες και μικροπωλητές με λιχουδιές περιμένουν τους πελάτες, που σίγουρα η επίσκεψή τους στο παζάρι θα κρατήσει αρκετή ώρα, ενώ μέσα στο παζάρι φρουταρίες με φρέσκους χυμούς, μικρά μαγέρικα, παραδοσιακοί καφενέδες και παγωτατζίδικα προσφέρονται για λίγη ξεκούραση. Στο πολυσύχναστο παζάρι θα βρείτε καταπληκτικά χειροποίητα χαλιά και κιλίμια σε διάφορα σχέδια και χρώματα, που φυσικά θα παζαρέψετε σκληρά, σπαθιά δαμασκηνά, παραδοσιακά μουσικά όργανα, μεταξωτά υφάσματα, μπαχαρικά, χειροποίητα σαπούνια από λάδι, αντίκες, κομπολόγια από πραγματικό κεχριμπάρι και φίλντισι, παλιές χριστιανικές αγιογραφίες και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - Μπουένος Αϊρες

Το Μπουένος Αϊρες είναι η αιώνια και αιθέρια πόλη του Χόρχε Λούις Μπόρχες, η πόλη του έρωτα και του πάθους του μεγάλου Αστόρ Πιατσόλα και του τάνγκο. Κέντρο της, είναι το Microcentro και η Plaza de Mayo, όπου χτυπάει η καρδιά των επιχειρήσεων, της οικονομίας και των εμπορικών καταστημάτων που στεγάζονται στα επιβλητικά οικοδομήματα των άνετων λεωφόρων. Βέβαια καλόγουστα καταστήματα συναντά κάποιος σε όλες τις συνοικίες. Στον πεζόδρομο Florida του Microcentro αλλά και στα γύρω δρομάκια θα βρείτε τα περισσότερα καταστήματα για δερμάτινα είδη για τα οποία η Αργεντινή φημίζεται: έτοιμα ή επί παραγγελία που εκτελείται σε 4-24 ώρες, σε σχέδια της επιλογής σας, σε απίστευτα χαμηλές τιμές (περίπου 60-100 ευρώ), καθώς και δερμάτινες τσάντες και παπούτσια. Στο Microcentro βρίσκεται και το πολυτελές εμπορικό κέντρο Galerias Pacifico με εντυπωσιακή διακόσμηση με αψίδες, μάρμαρα και τοιχογραφίες. Το κατάστημα αυτό διαθέτει και μεγάλη συλλογή δίσκων Αργεντινών μουσικών, καθώς και πολλούς τίτλους ταινιών και βιβλίων. Αν ενδιαφέρεστε για αντίκες και παλιά είδη, ονομαστή είναι η υπαίθρια κυριακάτικη αγορά του San Telmo, αλλά και τα καταστήματα αντικών της ίδιας συνοικίας. Αγοράστε επίσης κοσμήματα από ροδοχρωσίτη (φυσική πέτρα ροζ χρώματος που βγαίνει μόνο στην Αργεντινή), χαριτωμένα βραχιόλια από καουτσούκ και ασήμι, αλλά και το αφέψημα Yerba Mate που λατρεύουν οι Αργεντίνοι, μαζί με το ειδικό σετ παρασκευής του.
ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ - Ντουμπάι


Το Ντουμπάι είναι μια καταπληκτική πόλη όπου το αραβικό πρόσωπο αντικαθίσταται με ό,τι πιο σύγχρονο στην παγκόσμια τεχνολογία. Τεχνητά νησιά με τεχνητές παραλίες και υπερπολυτελή ξενοδοχεία, με πρώτο και καλύτερο το Burj Al Arab, τον «Πύργο της Αραβίας», σε σχήμα πανιού της παραδοσιακής βάρκας «ντόου» να αποτελεί σύμβολο της πόλης, αφού με το σχήμα του τιμάει το αλιευτικό παρελθόν της, αλλά και με το τελευταίας τεχνολογίας κατασκευαστικό επίτευγμα, την πορεία του Ντουμπάι προς το μέλλον. Πολυδιαφημισμένος τουριστικός παράδεισος αγορών, απευθύνεται σε πολύ μεγάλα βαλάντια καθώς τα περισσότερα προσφερόμενα είδη είναι εκλεκτά μοντέλα ευρωπαϊκών οίκων μόδας, αλλά και εξαιρετικά πολύτιμα κοσμήματα. Βέβαια, στα αναρίθμητα πολυτελή καταστήματα των μεγάλων εμπορικών κέντρων θα ανακαλύψετε και αρκετές ευκαιρίες σε κομψά είδη σπιτιού και διακόσμησης, όπως και ηλεκτρονικά. Το συγκρότημα του ξενοδοχείου Madinat Jumeirah περιλαμβάνει πάνω από 75 εμπορικά καταστήματα με όλα τα είδη, καθώς και μια σειρά 40 εστιατορίων γύρω από τη μικρή λίμνη, για όλα τα γούστα με ανάλογη διακόσμηση, μαζί με θέατρο και κινηματογράφους. Τα Souk Madinat Jumeirah, όπως ονομάζονται, είναι ανοιχτά και στο ευρύ κοινό και τους φιλοξενούμενους άλλων ξενοδοχείων. Στο κέντρο της πόλης θα επισκεφθείτε τα σουκ του χρυσού στην οδό Sikkat al-Khail, στην συνοικία Ντέιρα, όπου, σίγουρα μετά από εξαντλητικό παζάρι, θα αγοράσετε καταπληκτικά κοσμήματα 22 καρατίων. Και αν πάλι το βαλάντιό σας δεν αντέχει μεγάλες αγορές, προτιμήστε τα καταπληκτικά αραβικά έλαια -αρώματα που πωλούνται αναλόγως ποσότητας (η τιμή ξεκινά από 12 ευρώ το μικρό μπουκαλάκι) και μυρωδάτα λιβάνια, καφέ αρωματισμένο με κάρδαμο, χουρμάδες και μπαχαρικά, όμορφα διακοσμημένα τάβλι και βεδουίνικα βαριά ασημένια κοσμήματα.

ΡΩΣΙΑ - Αγία Πετρούπολη

Η πόλη του Μεγάλου Πέτρου ιδρύθηκε το 1703 και μεταμορφώθηκε στην ωραιότερη πόλη της Ρωσίας χάρη στις σκληρές προσπάθειες των χιλιάδων εργατών. Η κοσμοπολίτισσα Αγία Πετρούπολη απέκτησε μεγαλοπρεπή ανάκτορα, σχεδιασμένα από τους διάσημους Γάλλους -κυρίως- αρχιτέκτονες της εποχής, με πολυτελή και πανάκριβα έπιπλα, αμύθητους θησαυρούς και έργα τέχνης που σήμερα αποτελούν την ανυπολόγιστης αξίας περιουσία των μουσείων της και κυρίως του περίφημου Ερμιτάζ. Οι δενδροφυτεμένες λεωφόροι στολίζονται με αγάλματα των ξεχωριστών προσωπικοτήτων της τέχνης και της διανόησης που κατοίκησαν σε αυτήν, όπως οι Πούσκιν, Ντοστογιέφσκι, Αχμάτοβα, Πάβλοβα, Γκόγκολ, Τσαϊκόσφσκι, Σοστακόβιτς. Η πόλη στολίζεται και από σημαντικούς καθεδρικούς ναούς, όπως η Παναγία του Καζάν και της Αναστάσεως που κτίστηκε σε ρώσικο αναγεννησιακό ρυθμό με συνδυασμό πολύχρωμων διαφορετικών υλικών, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο τσάρος Αλέξανδρος Α΄. Τα βράδια οι ρομαντικοί κάτοικοι ρεμβάζουν στις φωτισμένες γέφυρες του ποταμού Νέβα και χαζεύουν τα μικρά κρουαζιερόπλοια που περνούν, προσπαθώντας να αποδράσουν από τη δική τους σκληρή καθημερινότητα. Πόλη δύο ταχυτήτων: από τη μια οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των περισσότερων κατοίκων, από την άλλη ο διάχυτος πλούτος στα μοντέρνα καταστήματα των μεγάλων ευρωπαϊκών οίκων μόδας της κεντρικής λεωφόρου Νέφσκι, για τους ολίγους. Σίγουρα δεν θα συνιστούσα να αγοράσετε είδη ρουχισμού από την Αγία Πετρούπολη, μια και τα περισσότερα -αν είναι αυθεντικά- είναι περασμένων συλλογών και σε πανάκριβες τιμές. Τα φθηνότερα είδη αποτελούν τα μουσικά βιβλία και παρτιτούρες αν ασχολείστε με τη μουσική, τα cds κλασικής μουσικής και τα παραδοσιακά μουσικά όργανα. Κοσμήματα και αντικείμενα από χρυσό και πολύτιμες πέτρες κοστίζουν εξωφρενικά, ενώ τις καλύτερες τιμές σε βότκα και χαβιάρι θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ, προσέξτε όμως την ημερομηνία λήξης. Αξίζει να αγοράσετε κοσμήματα από μαλαχίτη και κυρίως κεχριμπάρι (αν μπορείτε να ξεχωρίσετε το αυθεντικό), παλιές θρησκευτικές αγιογραφίες, αντίκες -προσοχή στις απομιμήσεις- και διακοσμητικά από λάκα. Πολύ δημοφιλή είναι τα σαμοβάρια -αν θέλετε να εξάγετε κάποιο κατασκευασμένο πριν από το 1945 θα χρειαστείτε ειδική άδεια.

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ

Η ζωή στο μικρό ψαροχώρι, στη μέση της εμπορικής γραμμής Κίνας- Ινδίας άλλαξε στις 28 Ιανουαρίου 1819 όταν αποβιβάστηκε στο νησί ο Sir Stamford Raffles. Ανακηρύσσοντας τη Σιγκαπούρη ελεύθερη ζώνη εμπορίου, σχεδόν αμέσως ξεκίνησε και η ανάπτυξη. Το ποτάμι του νησιού έγινε ο υδάτινος δρόμος για το εσωτερικό μεταφέροντας εμπορεύματα, ενώ Κινέζοι, Ινδοί και Μαλαίσιοι έκτισαν σπίτια κατά μήκος του, που εδώ και αρκετά χρόνια έδωσαν τη θέση τους στους πανύψηλους ουρανοξύστες. Κατά τον 19ο και 20ο αιώνα η Chinatown της Σιγκαπούρης ήταν η εμπορική καρδιά της πόλης, καθώς οι Κινέζοι -όπως και τώρα- αποτελούσαν το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας. Σήμερα αρκετά από τα παλιά σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί και είναι διατηρητέα, εξακολουθώντας όμως να στεγάζουν εμπορικά καταστήματα ή κομψά εστιατόρια και μπαράκια. Είναι το γραφικότερο κομμάτι για αγορές, όπου εκτός από τα διάφορα διακοσμητικά, θα βρείτε δυσεύρετα βότανα, φάρμακα και μπαχαρικά. Γραφική είναι και η αγορά στην ινδική συνοικία Little India, με πολλά είδη φερμένα από την Ινδία. Μπορείτε να παζαρέψετε τις αγορές σας στα μικρά μαγαζάκια, και τις ανοιχτές αγορές γιουσουρούμ, όμως στα μεγάλα καταστήματα οι τιμές είναι καθορισμένες. Η πόλη φημίζεται για τα ηλεκτρονικά τελευταίας τεχνολογίας, στα οποία αξίζει να ρίξετε μια ματιά καθώς κυκλοφορούν αργότερα σε εμάς και έχουν καλές τιμές. Πολυκαταστήματα και αγορές υπάρχουν σε όλες τις συνοικίες, ενώ εμπορική καρδιά αποτελεί η λεωφόρος Orchard όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα τα εκλεκτότερα, όπως το διάσημο Takashimaya. Το Lucky Plaza είναι πολύ οικονομικό αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Θυμηθείτε ότι για αγορές πάνω από 300 δολάρια Σιγκαπούρης σε όλα τα είδη έχετε επιστροφή φόρου. Στο DFS Galleria Scottswalk θα αγοράσετε είδη αφορολόγητα και χρειάζεστε διαβατήριο και αεροπορικό εισιτήριο.




ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ - Καταρράκτες Βικτώριας

Ο Ζαμβέζης -τέταρτος σε μέγεθος ποταμός της   Αφρικής- δημιουργεί τους καταρράκτες Βικτώριας που «μοιράζονται» η Ζιμπάμπουε, η οποία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο κομμάτι, και η Ζάμπια. Εχουν μήκος περίπου 1.700 μέτρα και ύψος γύρω στα 128. «Ο καπνός που βρυχάται» για τους ιθαγενείς πήρε το όνομα της βασίλισσας Βικτορίας από τον πρώτο ευρωπαίο που επισκέφθηκε την περιοχή, τον Σκωτσέζο εξερευνητή Ντέιβιντ Λίβινγκστον, στα 1855. Η μικρή πόλη Βικ Φολς, όπως εν συντομία ονομάζεται, είναι η τουριστικότερη της Ζιμπάμπουε και η πλειονότητα των κατοίκων της ζει από τον τουρισμό. Κοντά στο πολυτελές ομώνυμο ξενοδοχείο βρίσκονται τα περισσότερα καταστήματα, αλλά και οι πλανόδιοι μικροπωλητές. Χειροτεχνήματα θα βρείτε στο Elephant's Walk Shopping Village και το Trading Post Shopping Center, ενώ στο Batoka εξοπλισμό σαφάρι. Από τις ανοιχτές αγορές, ψωνίστε αφρικάνικα ξυλόγλυπτα αγάλματα, βαμβακερά μπατίκ, κοσμήματα από πράσινο μαλαχίτη που αφθονεί και είναι σε πολύ χαμηλές τιμές, μπλουζάκια και δερμάτινες τσάντες.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ - Κέιπ Τάουν
Στη σκιά των βουνοκορφών της οροσειράς των 12 Αποστόλων και του Table Mountain, από τη μια, και τον αέρα να σηκώνει τα τεράστια κύματα του Ατλαντικού με τη λευκή άμμο στις αμμουδιές, από την άλλη, το τοπίο στο Κέιπ Τάουν είναι ξεχωριστό. Η πόλη του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, που απλώνεται κάτω από το «Βουνό - Τραπέζι», όπως ονομάστηκε από την επίπεδη κορυφή του, την σχεδόν μονίμως καλυμμένη από σύννεφα, διακρίνεται για τις πολυτελείς αλλά και τις φθηνές αγορές της. Καταστήματα θα βρείτε στο κέντρο της πόλης, αλλά και στο ασφαλές Waterfront, το μεγάλο συγκρότημα που πέρα από μπαράκια και εστιατόρια, περιλαμβάνει δεκάδες καταστήματα με κάθε είδος. Στο Monkeybiz, που έχει και υποκαταστήματα στις μεγάλες πόλεις, διαλέξτε πολύ ωραία χειροτεχνήματα από πολύχρωμες χάντρες, σε ανάλογες όμως τιμές. Ανοιχτές αγορές γίνονται καθημερινά στην πλατεία Green-market και στο Green Point. Προσοχή στους πορτοφολάδες. Αν εκτιμάτε το καλό κρασί, δοκιμάστε τα περίφημα κρασιά της Νοτίου Αφρικής, τα οποία μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλούν σπίτι. Οι τιμές σε γενικές γραμμές δεν είναι φθηνές, όμως αξίζει να αγοράσετε βαμβακερά ρούχα, αφρικάνικα μπατίκ υφάσματα, ξυλόγλυπτα, διάφορα διακοσμητικά από μέταλλο, τσάντες υφασμάτινες και από δέρμα ζέβρας, καθώς και χαλιά. Πολύ χαριτωμένα είναι τα είδη σπιτιού, τα ζωγραφισμένα μπολ καθώς και τα χρωματιστά αρωματικά κεριά.

ΧΙΛΗ - Σαντιάγκο


Στους πρόποδες των Ανδεων είναι κτισμένη η πρωτεύουσα της Χιλής. Πανοραμική η θέα του Σαντιάγκο, από το Cerro San Cristobal, με τους ουρανοξύστες κάτω από τις Άνδεις, ενώ στη βόρεια πλευρά του ποταμού Mapocho βρίσκεται ο λόφος του Σαν Κριστόμπαλ με ύψος 869 μέτρων· στην κορυφή του με το πανόραμα οδηγεί τελεφερίκ. Καρδιά της πόλης είναι η Plaza de la Constitucion - η Πλατεία Συντάγματος. Εκεί βρίσκεται και το Palacio de la Moneda, που η κατασκευή του (έργο του αρχιτέκτονα Joaquin Toesca) ξεκίνησε το 1784, ως ισπανικό νομισματοκοπείο και εν συνεχεία έγινε προεδρική κατοικία. Καταστράφηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικού του βομβαρδισμού στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 από τις δυνάμεις του Πινοσέτ και σε αυτό το παλάτι άφησε την τελευταία του πνοή ο σοσιαλιστής πρόεδρος της χώρας Σαλβαδόρ Αλιέντε. Απ' το Σαντιάγκο μπορείτε να αγοράστε χειροτεχνήματα, μαύρα κεραμικά και χάλκινα είδη, κοσμήματα και αγαλματίδια από την ημιπολύτιμη πέτρα λάπις λάζουλι, αντίκες, καθώς και τα περίφημα χιλιάνικα κρασιά τα οποία θα δοκιμάσετε κατά την επίσκεψή σας σε κάποιο οινοποιείο-αγρόκτημα -καλύτερα όμως να τα αγοράσετε από το κατάστημα των αφορολόγητων του αεροδρομίου. Στο Centro de Exposition de Arte Indigena, στην οδό Alameda 499, κοντά στο Λόφο Σάντα Λουσία, θα βρείτε χειροτεχνήματα των φυλών Αϊμάρα και Μαπούτσε, καθώς και Ράπα Νούι από το Νησί του Πάσχα, όπως και στο Chile Tipico της οδού Moneda 1025. Κοσμήματα με λάπις λάζουλι, δεμένο με ασήμι ή χρυσό, έχουν όλα τα κοσμηματοπωλεία, τα δε μεγαλύτερα διαθέτουν δωρεάν πουλμανάκι για να μεταφέρουν τους πελάτες από τα ξενοδοχεία στα καταστήματά τους.

ΝΕΠΑΛ - Κατμαντού

Πόλη - μύθος η πρωτεύουσα του Νεπάλ, την οποία περιβάλλουν οι κορυφές των Ιμαλαΐων, υπήρξε η «Μέκκα» των «παιδιών των λουλουδιών» των '70s. Η αυτοκρατορική πρωτεύουσα των βασιλιάδων της δυναστείας Μάλλα, με την βασιλική της πλατείας Ντουρμπάρ, τα μνημεία και τους ναούς με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική και γλυπτική στη διακόσμησή τους, αλλά και το παλιό βασιλικό παλάτι, συγκεντρώνει πλήθη τουριστών, γι' αυτό και εκεί βρίσκονται αμέτρητα μαγαζάκια και ανοιχτές αγορές. Καταπληκτικά ασημένια κοσμήματα, σε ασύγκριτα χαμηλές τιμές, χρυσά κοσμήματα με διάφορες πολύτιμες πέτρες (κίτρινο ή μπλε τοπάζι και σταρ ρούμπι), χειροτεχνήματα, αγάλματα, ξυλόγλυπτα, πίνακες ζωγραφικής, πραγματικές πασμίνες εσάρπες και πουλόβερ, εργόχειρα, αγαλματίδια από κόκαλο, προϊόντα ανακυκλωμένου χαρτιού από τις κοινότητες του Νεπάλ, ποικιλία τσαγιών με ξεχωριστή το Darjeeling, είναι κάποια από τα είδη που θα βρείτε.
Οσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες, θα αναζητούσουν καταστήματα χονδρικής στην Freek Street, που πήρε το όνομά της από τους χίπηδες που έμεναν στις πανσιόν αυτού του δρόμου. Αμέτρητα εμπορικά καταστήματα θα βρείτε και στη συνοικία Thamel. Εκεί αξίζει να αγοράσετε είδη από τσόχα, κυρίως τσάντες, χάντρες και διάφορα διακοσμητικά, αλλά και αντίκες. Αναζητήστε οπωσδήποτε τους πίνακες Thangkas που ζωγραφίζουν οι Θιβετιανοί βουδιστές μοναχοί με θέματα από τη ζωή του Βούδα, τις μυστικιστικές μαντάλα ή τις ταντρικές θεότητες, πάνω σε βαμβακερό ύφασμα. Μη χάσετε την ευκαιρία να αγοράσετε κάποιο ολομέταξο ή μετάξι στο βαμβάκι χειροποίητο χαλί σε πολύ χαμηλή τιμή. Θυμηθείτε ότι κανείς δεν αγοράζει στο Νεπάλ χωρίς ανελέητο παζάρι!

ΚΙΝΑ - Χονγκ Κονγκ

To κοσμοπολίτικο Χονγκ Κονγκ καταλαμβάνει το νησάκι Χονγκ Κονγκ, το Κοουλούν, τα Νέα Εδάφη και τα 260 μικρά Απόμερα Νησιά που το περιβάλλουν σκορπισμένα στη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Συνώνυμο της πολυτέλειας και του εμπορίου, διαθέτει μερικά από τα ακριβότερα ξενοδοχεία του κόσμου, όπως το Peninsula στο Κοουλούν, ενώ οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου διαθέτουν και εκεί γραφεία. Τόσο στο Σέντραλ με το τεράστιο εμπορικό κέντρο Pacific Place στο νησί Χονγκ Κονγκ όσο και στο Τσιμ Σα Τσούι του Κοουλούν, με τον εμπορικότερο δρόμο Nathan, θα βρείτε αμέτρητα μικρά και μεγάλα εμπορικά κέντρα και πολυτελή καταστήματα των μεγαλύτερων οίκων μόδας του κόσμου, που φροντίζουν να είναι ενημερωμένα με τις τελευταίες συλλογές των σχεδιαστών (συγκριτικά με τη χώρα μας πωλούνται γύρω στο 25% φθηνότερα). Ηλεκτρονικά και φωτογραφικά είδη, hardware και software υπολογιστών εννοείται ότι φτάνουν πρώτα στα μεγάλα καταστήματα του Χονγκ Κονγκ. Στις βιτρίνες των κοσμηματοπωλείων φιγουράρουν πολύτιμες δημιουργίες από χρυσό 22Κ και πολύτιμες πέτρες, μαργαριταρένια κολιέ σε καλές τιμές και οπάλιο. Γκαλερί έργων τέχνης και αντίκες, κινέζικες πορσελάνες και εργόχειρα συγκεντρώνουν ιδιαίτερη πελατεία. Αξίζει να παραγγείλετε ανδρικά κοστούμια ή γυναικεία ρούχα στα μέτρα σας (έτοιμα μέσα σε 24 ώρες στα έμπειρα ραφτάδικα της πόλης σε σχέδια της επιλογής σας), φθηνά γυαλιά ηλίου και μυωπίας, ενώ στους παράπλευρους δρόμους θα βρείτε ακόμα πιο οικονομικά είδη ρουχισμού και διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα.





pigi: kathimerini

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tαξιδέψατε???
Συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο και να έχετε έγκυρη συμμετοχή στο διαγωνισμό!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...